Vergi borcunun bazı işlemlere engel olduğu bilinmektedir.Borcu olan kimse bir işlem yapacağı zaman bu borç onun karşısına çıkmaktadır.Daha sonra ise kişinin eli kolu bağlı kalıp yapmak istediği işlemi gerçekleştiremez.Bu konu ile ilgili yeni bir yazı paylaşmıştık.Bu yazımızda ise sıkça sorulan bir soruya cevap vermeye çalışacağız.
Vergi borcu iş yeri açılışına engel olur mu? Bu konuda değişik görüşler olmasına rağmen sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
İşe Başlama Nasıl Yapılır?
İş yeri açıldıktan sonra bu iş yerinin vergi dairesine 10 gün içinde bildirilmesi gerekir.İşe başlamada vergi dairesi için bazı evraklar gereklidir. Bu evraklar vergi dairesine getirildiğinde vergi dairesi gerekli yoklamayı yaparak iş yerinin açılıp açılmayacağına karar verir.Vergi dairesine getirilen evraklardan sonra yoklamaya gidilir.Yoklama haber verilmeden yapılır.Bildirim yapıldıktan sonra, aynı gün. Aynı gün yapılmasının mümkün olmaması halinde ertesi iş günü içinde yoklamaya gidilir. Yoklama olumlu sonuçlanırsa iş yeri vergi dairesi sicil memuru tarafından yoklamaya istinaden açılır ve vergi numarası oluşur.
Peki Vergi Borcu İş yeri Açmaya Engel Midir?
Vergi borcunun bahsettiğimiz gibi bazı işlemleri yapmaya engel olduğunu söyleyebiliriz.Ancak vergi borcu işyeri açmaya engel değildir.Hal böyle olunca iş yeri açmak isteyen birisi, geçmiş borçlarından dolayı sıkıntı yaşamadan
yeni iş yerini açabilecektir.Ancak burada şunu belirtmekte fayda var. Borç miktarı ödenemeyecek şekilde çok olursa vergi dairesince iş açılışı yapılmayabilir.Bu durum tamamen vergi dairesinin inisiyatifindedir.