Açmış olduğu işletmeden yeterince para kazanamayanlar ya da gelirleri giderleri karşılamayan dükkan sahipleri işletmelerini kapatmak isteyebilirler. Borçlu olup da dükkanını kapatmak isteyen kişiler resmi olarak problem yaşayabilirler mi? Özellikle de vergi borcu olan esnaf dükkanını kapatabilir mi? Borcu olan esnaflar dükkanlarını nasıl kapatabilirler? Bu soruların cevapları için kaleme aldığımız yazımızda bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Esnafların vergi borçlarını nasıl kapatacaklarını ya da vergi borcu olan esnafın dükkanını kapatıp kapatamayacağı ile ilgili bütün bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Esnafların her sene başta vergi dairelerine olmak üzere birçok kuruma ödemek zorunda oldukları vergi ve aidatlar vardır. Esnafların tek giderleri bunlar değildir. Bunların yanında çalışan maaşları, faturalar ve dükkan kiralarını da saymamız gerekmektedir. Çok fazla gideri olan esnaflarımızın bir kısmı dükkanı işletemez duruma gelebilmektedir.   Esnafların gelirleri giderleri karşılamaması ve bunun da uzun sürmesi sonrası işletmelerin kapanması kaçınılmaz olur. İşletmesini kapatan esnafların da genelde borcu olmaktadır.
Özel kişilere olan borçlar için olmasa da kamu kurumlarına olan borçlarla ilgili bazı resmi prosedürler işletilmektedir. Örneğin, iflas ya da işletme kapatma sonrasında her 6 ayda bir ödenmesi gerekip de ödenmeyen vergi borcunun tahsili konusunda sorunlar ortaya çıkmaktadır. Vergi borcunu tahsil etmek isteyen kurumlar son aşamada esnafı icraya vermektedir.
Esnaflarımız faaliyet gösterdikleri alanlara göre devlete birçok başlık altında vergi ödemesi yaparlar. Vergi ödemelerini geciktiren esnaflarımıza bazı yaptırımlar uygulanmakta ve geciktirilmiş vergisinin ödenmesi sağlanabilmektedir.
Dükkanını açık tutmak isteyen esnaf da bundan kaçışın olmadığını bildiği için vergilerini bir şekilde ödemektedir. Ayrıca başta esnaf kefalet odası ve KOSGEB olmak üzere devlet destekli krediler sunan banka ya da kooperatifler, esnafa kredi verirken şart koştukları en önemli maddelerden bir tanesi de hiçbir devlet kurumuna vergi ya da aidat borcunun bulunmamasıdır. Faizsiz kredilerden ya da hibelerden yararlanmak isteyen esnaflarımız da genelde vergi ödemelerini yapmak durumunda kalmaktadırlar.

Vergi Borcu Olan Esnaf Dükkanını Kapatabilir!

Devlete vergi borç olan esnaflarımız herhangi bir sebepten ötürü dükkanlarını kapatmak istediklerinde hiçbir sorunla

karşılaşmadan dükkanlarını kapatabilirler. Ayrıca vergi dairesine de bu bilgi verilip vergi mükellefiyetinden düşürülme talep edilmelidir. Aksi halde esnafın dükkanı halen açık görüneceği için vergi yansıtılmaya devam edilecektir.  Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
Bu nedenle borçlu kişinin daha sonra bu borçlarını kapatması gerekecektir. Borcun ödenmemesi sonrası vergi dairesi kişiyi icraya verecektir. Bir de gecikme faizi de ayrıca tahsil edilecektir. Esnafın ödenmemiş bu vergi  borcu yüzünden he gecikme faizi çıkacaktır hem de esnafın icraya verilmesi ile birlikte kara listeye girme durumu da söz konusu olacaktır. Buna meydan vermemek için işletmesini kapatan esnafın en yakın sürede vergi borçlarını kapatması gerekecektir.
 Kaynak:esnafkefaletkredisi.com