Hazine ve Maliye Bakanlığı 01.03.2019 tarihinde yayınladığı bir Özelgede (01.03.2019 gün ve 33238 sayılı yazı) 6736 sayılı Yasa kapsamında matrah artırımında bulunan mükelleflerden, haklarında sahte belge kullandıkları yönünde olumsuz tespit bulunanların, tespite ait açıklamada bulunmamaları veya düzeltme işlemi yapmamaları ve düzeltme işlemi sonucunda artırımda bulunulmayan bir dönemde ödenecek vergi çıkması durumunda kaydırma yapma suretiyle gerekli tarhiyat işlemlerinin incelemeye sevk edilmeden doğrudan yapılıp yapılamayacağı ile  7143 sayılı Yasa’ya göre matrah artırımında bulunan ve aynı zamanda hakkında sahte belge kullanma tespiti yapılan mükellefler ilgili özel esaslara alma hususunda ödeme şartının beklenip beklenilmeyeceği, ödeme yapmamış olan mükelleflerden teminat istenip istenmeyeceği ve teminat istenecekse taksitli tutarların tamamı için mi yoksa vadesi en yakın olan taksit için mi teminat istenecek hakkındaki tereddütlere açıklık getirilmiştir. 
Buna göre; 
1. 6736 sayılı Yasa’ya göre matrah artırımında bulunanlar hakkında artırımda bulundukları yıl veya yılların içerdiği dönemler itibari ile KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. (6736 sayılı Yasa 1 seri nolu tebliğ bölüm: D) 
2. Artırımda bulunan yılarlı izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırımda bulunulan dönemler için “Sonraki dönemlere devreden KDV yönünden” vergi incelemesi yapılabilecektir. Bu incelemelerde artırımda bulunulan dönemler için tarhiyat önerilmeyecek, elde edilen veriler artırımda bulunulmayan dönemlerdeki tarhiyatlar için kullanılabilecektir.
3. Artırımda bulunulan dönemler için iade hakkı doğuran işlemlerden veya ihraç kaydıyla teslimlerden doğan iade ve terkin taleplerine ilişkin olarak vergi incelemesi yapılabilecektir. İnceleme sonunda artırımda bulunulan dönemler için terkin ve iade işlemleriyle sınırlı olarak tarhiyat yapılabilecektir. 
4. KDV artırımında bulunulan yıllarla ilgili olarak, mükellefler hakkında sonraki dönemlere devreden indirilebilir KDV ve ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan terkin ve iade işlemleri ile sınırlı olmak üzere, 6736 sayılı Kanunun 5. Maddesinin 7. Fıkrasında düzenlenen bir aylık inceleme süreç şartı aranmaksızın inceleme ve tarhiyat yapılabilecektir.
5. 6736 sayılı Yasa hükümleri kapsamında KDV artırımında bulunulan dönemlere ilişkin olarak, yapılacak olan incelemeler sonucunda “Sonraki döneme devreden KDV beyan edilmiş olan dönemler için azami olarak sonraki döneme devreden KDV tutarı kadar düzeltme yapılabilecek olup, yapılan düzeltme işlemlerinin ödenmesi gereken KDV , hesaplanan bir döneme kadar sürdürülmesi ve bu dönemin artırımda bulunulmayan bir dönem olması halinde gerekli tarhiyatın vergi dairesi müdürünce yapılacak inceleme sonucu ile gerçekleştirmesi mümkündür. 
6. Sonuç olarak, 7143 sayılı Yasa kapsamında matrah artırımında bulunanlar ödemelerini düzenli olarak devam ettirmeleri halinde, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları olumsuz mükelleflerle ilgili yapılacak tespitler nedeni ile özel esaslar kapsamına alınmaması ve teminat istenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Ancak, ödemelerin aksatılmaması zorunludur. Gerek 6736 ve gerekse 7143 sayılı Yasa kapsamında KDV artırımı hükümlerini ihlal etmeleri durumunda, söz konusu mükellefler anılan Kanun hükümlerinden yararlanma haklarını kaybedeceklerinden, bu mükellefler hakkında tespit tarihi itibariyle söz konusu kanunlar kapsamında KDV artırımına hiç başvurmamışlar gibi “özel esaslar” uygulamasına ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir. 
Kaynak:Av.Nazlı Gaye Alpaslan Güven